patronolsam.com

Bireysel Girişimcilik​

Yaşamımızın kolaylaşması ve her alanda ortaya çıkan gelişmeler, yeni fikirlere bağlı olarak hayatımıza giriyor. Günümüzde de yeni iş fikirlerinin ne kadar çabuk doğabileceğine ve dünyayı sarabileceğine şahit olmaktayız. Başarılı girişimcilik örneklerini, medyanın farklı mecralarında sıkça görebiliyor ve takdirle karşılıyoruz. Ama unutulmaması gereken nokta da birçok girişimin henüz ortaya çıkmadan kaybolmasıdır.

Başarı olan girişimler yanında, bir o kadar da fikrini hayata nasıl geçireceğini bilemeyen kişiler ya da bu ekonomide kalkınmakta güçlük çeken girişimler bulunuyor. Bireysel girişimcilik noktasında bir danışmanlık hizmeti veren uzman ile çalışmak, birçok kişinin önünü açabiliyor. Online platform olarak öne çıkmakta olan patronolsam.com, bireysel girişimcilik noktasında uzmanları ile talep eden kişilere hizmet ulaştırıyor.

Bir girişim, ticari amaçlı bir fikir bulmak olarak gösterilebilir. Ancak tam anlamıyla girişim kelimesinin karşılığını verebilmesi için; bu fikrin hayata geçirebilmesi için ekip oluşturulması, ilk yatırımın alınması, fikrin test edilmesi, fikrin üstünde çalışmalar yapılması, fikrin geliştirilmesi de gerekmektedir. Girişim amaçlı oluşan fikirler arasında son dönemde en çok görülen bireysel girişimcilik ile ortaya çıkanlar olmaktadır. Bireysel girişimcilik, bir bireyin tek başına veya aile üyeleri ile beraber gerçekleştirdiği girişimleri ifade eder. Bireysel girişimcilik, girişimcilik türleri arasında en yaygın görülen türdür. Girişimcilik kavramı; bir anlamda iktisadi mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilerek, ekonomik fırsatların yeni değerlere dönüştürüldüğü organizasyonun oluşturulması çalışmalarının tamamını kapsamaktadır. Bu çalışmaların bireysel olarak yapılması da, bireysel girişimcilik kavramını karşımıza çıkarmaktadır.

Yeni iş fikrini hayata geçirebilmek için belirli ölçüde sermayesi olan veya kredi bulma olanakları yüksek olan bireylerin bu girişimcilik türüne yöneldiğini görebiliyoruz. Bu kişiler de bireysel girişimcilik noktasında en iyi örnekleri bizlere gösteriyor. Bireysel girişimcilik ile ortaya çıkan, iyi bir projeye sahip olmasına rağmen bu fikri hayata geçirecek maddi olanakları bulunmayanlar da bulunuyor. İşte bu noktada ise melek yatırımcı olarak adlandırılan bireyler devreye giriyor. Ülkemizde de KOSGEB destekleri ile bireysel girişimcilik noktasında ilerlemeye çalışanlara, devlet eliyle bazı avantajlar veriliyor.

Girişimci ve Girişimcilik Nedir?

Son yıllar içerisinde en sık rastlanan kavramlar arasında, girişimci veya girişimcilik oldukça öndedir. Global dünyada yaşanan teknik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak, ticari faaliyetlerde de değişimler görülüyor. Küresel anlamda ortaya çıkan gelişmeler, geleneksel iş modellerinin devre dışı kalmasına neden oluyor. Elbette bu durum, daha kazançlı işler yapabilmek adına yenilikçi yöntemlere başvurulmasını gerektiriyor. En basit şekilde girişimci kavramı, gelir elde etmek amacı ile belirli riskleri de üstlenerek bir iş fikrini başlatan kişi olarak ifade edilmektedir. Bireysel girişimcilik de girişimcilik yöntemlerinden sadece biri olup, daha çok bir bireyin yeni fikirlerine dayanmaktadır. Gelişen teknolojilerle, insanlar kafalarında oluşan yeni iş fikirlerini daha kolay hayata geçirerek geniş kitlelere ulaştırabiliyor. Tabii ki temelde daha fazla para kazanma düşüncesi ve kurumsal firmaların ağır çalışma koşullarından kurtularak kendi işini kurma isteği de bu bireysel girişimcilik faaliyetlerine yönelmeyi teşvik ediyor.

Klasik anlamı ile potansiyeli olan bir bölgede kahve dükkanı açmak da bir gir bireysel girişimcilik olarak değerlendirilirken, günümüzde dijital teknolojilerin her alanı etkilediği gibi girişimciliği de etkilemiş ve girişimci kavramı da yenilikçi bir anlamla değerlendirilmektedir. Tüm dünya genelinde startup olarak adlandırılan ve kısa yoldan en etkili sonuca ulaşmayı hedefleyen girişimler daha önemli hale gelmeye başlamıştır. Elbette her girişimci için temel amaç, aldıkları risk karşılığında kendilerini tatmin edebilecek ölçüde gelir kazanabilmek olmaktadır.

Girişimcilik türleri arasında bireysel girişimcilik dışında, girişim yapılmak istenilen faaliyet alanına bağlı olarak değişen türler bulunmaktadır. Sosyal girişimcilik, iş girişimciliği, kamu girişimciliği, uluslararası girişimcilik, tekno girişimcilik, kültürel girişimcilik gibi türlerden söz edilebilir. Girişimci olarak başarı elde edebilmenin temel koşullarından biri de doğru tür ve doğru alan ile birleştirerek girişimleri geliştirmektir.

Bireysel Girişimcilik Önemi

Elbette bireysel girişimcilik ile girişim geliştirmek isteyenlerin de temel amacı kar elde etmektir. Ancak bireysel girişimcilikle yeni bir projenin hayata geçirilmesinin, çok boyutlu düşünüldüğünde farklı amaçlar ve yararlar da söz konusu olduğu görülebilmektedir. Bireysel girişimcilik ile yeni iş fikirleri hayata geçerken, istihdam açısından önemli katkılar elde edilecektir. Girişimler ülke ekonomisinin büyümesine katkı verirken, yeni istihdam alanlarının da ortaya çıkmasına katkı verecektir. Özellikle kamu için iş olanaklarının yeterli olmadığı noktalarda, ülkelerdeki istihdama özel sektörde en büyük katkı sağlanacaktır. Ülke ekonomisinin gelişimi de bu sayede mümkün olabilmektedir. Bireysel girişimcilik ile kar amacı güdülürken, ülke ekonomisi için bir değer ortaya çıkarılacağı unutulmamalıdır.

Ekonomik olarak büyüme ve gelişmeye kakı veren bireysel girişimcilik sayesinde, sosyal yaşam desteklenmektedir. Özel sektör tarafından bireysel girişimcilik kavramının önemi daha iyi anlaşılmış olup, bu alanda çalışanlar için kamu istihdamlarına göre daha yüksek ücret alabilme olanakları sunulmuştur. Bu durum da toplumsal refah düzeyinin artmasına katkı sağlar. Daha konforlu yaşama yeni iş fikirlerinin hayata geçmesiyle ulaşabiliyoruz. Sadece ulusal pazarda değil uluslararası pazarda da bireysel girişimcilik ile öne çıkma olanağı elde ediliyor. Birçok bireysel girişimcilik çalışmasında, girişimlerinin reklamlarını yaparak halkta karşılık bulabilmek adına sosyal sorumluluk projeleri yürütülüyor. Bu durum topluma katkı sağlarken, toplumun farklı kesimlerin de bazı destekler ulaştırılabiliyor.

Devletimiz tarafından özellikle KOSGEB destekleri ile bireysel girişimcilik içim avantajlar getirilirken, buradan gelen faydalarla ülke ekonomisine katkı sağlanmakta ve daha ileri boyutlarda ihracat geliri elde etme gibi bir dizi avantaj ortaya çıkmaktadır. Bireysel girişimcilik alanında çalışmalar yapacak olanlara danışmanlık hizmeti de online platform olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan patronolsam.com üzerinden veriliyor.