Ticari yaşam içerisinde genç nesillerin yer alması, geleceğe daha güven içerisinde bakmamızı da sağlamaktadır. Özellikle ülkemizdeki genç nüfus oranının yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda, daha fazla gencin ticari yaşam içerisinde yer alması devlet tarafından da dikkate alınarak desteklenmelidir. Devlet de bu genç nüfusun daha verimli biçimde değerlendirilmesine yönelik olarak, genç girişimci destekleri vermektedir.
Genç girişimcilik kapsamına, 29 yaşına basmayan kişiler katılmaktadır. İş kurmak isteyen gençleri destekleyecek daha cesur biçimde ticari yaşama katacak bu desteklerden, belli koşullar kapsamında faydalanmak mümkündür. Verilen genç girişimcilik destekleri sayesinde, 29 yaş altı bireylerin kuracağı işler sayesinde yaşam koşullarının daha güçlenmesine ve daha konforlu bir yaşam sürmelerine de olanak verilmektedir.
29 yaş altındaysanız ve kafanızdaki iş fikrini yaşama geçirmek istiyorsanız, genç girişimcilik konusunda devlet tarafından verilen desteklere göz atmalısınız. Eğer çalışmak istediğiniz bir iş sahası, yeni fikirler ve hayallerle ticari hayata dahil olmayı düşünüyorsanız KOSGEB genç girişimci desteği gibi destekleri öğrenmelisiniz. Bu sayede iş hayatına adım atarken bazı avantajları da elde edebilirsiniz. Bu aşamada, genç girişimcilik destekleri konusunda sizi bilgilendirecek ve önünüze çıkabilecek engellere göre doğru yönlendirmelerle size destek verecek bir danışmanlık firmasına da ihtiyaç duyabilirsiniz.
İnternet üzerinden online olarak bile bu desteği patronolsam.com platformu üzerinden alabilirsiniz. Türkiye’nin genç nüfusa sahip olması ile birçok avantaj yakalanıyor. Devlet tarafından bu durumu daha da avantajlı hale getirmek için genç girişimcilik teşvikleri veriliyor. Bu sayede de genç nüfusun yerli ve mili üretime teşvik edilmesi, cari açığı azaltılması ve teknolojiyi geliştirme amaçları için katkı sağlanıyor. Genç olan nüfusun ülke ekonomisine katkısı artırılmaya çalışılıyor. 29 yaş altında iseniz verilen bu genç girişimcilik desteklerinden faydalanarak hayatınızdaki bir dönüm noktası kararına da imza atabilirsiniz.
Genç Girişimcilik Nedir?
18 – 29 yaş aralığında olan gençlerin ticari yaşama katılabilmesini kolaylaştırmak için devletimiz de üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizin gençleri, devlet desteği ile ticari yaşam içerisinde yer almak istiyorsa genç girişimcilik olarak ifade edilen desteklerden yararlanıyor. Yüksek vergi maliyetleri, sigorta ücretleri ve kira gibi kolaylıklarla gençlerimizin iş kurma konusunda cesaretli olmasına genç girişimcilik teşvikleri imkan veriyor. Bu teşvikler arasında; vergiden muaf olma, Bağ-Kur veya sigorta prim ödemelerinin olmaması gibi seçenekler yer alıyor.
Genç Girişimcilik 2022 Avantajları
Genç girişimcilik desteklerinden yararlanarak yeni bir iş ve yeni bir firma kurduğunuz zaman yararlanılacak olan bazı avantajlardan faydalanabilirsiniz. Firmanızın faaliyet başlangıç tarihinden itibaren, 3 vergi dönemi boyunca kazanılanların 75.000 TL tutarındaki kısım gelir vergisinden istisna olmaktadır.
Önemli bir avantaj ise sigorta primlerinde, genç girişimcilere sunulmaktadır. 4b kapsamında sigortalı olanların ilk kez ödenecek olan Bağ-Kur primleri 1 yıl süre ile devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu durum 01/06/2018 tarihinden itibaren 4b kapsamında olanları kapsamakta ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından prim tutarları karşılanmaktadır.
Genç girişimcilik başvurusu yapacaklar için en önemli avantajlar, vergi ve Bağ-Kur primleri noktasında sağlanan desteklerdir. Verilen desteklerden faydalanacak olan genç girişimciler, ticaret dünyasına daha rahat ve özgüvenli bir şekilde adım atma fırsatını yakalamaktadır.
Kimler Genç Girişimcilik Desteği İçin Başvurabilir?
Gençlerin önü, TBMM gündemine 30.04.2018 tarihinde alınan ekonomi destek paketi ile önemli
ölçüde açıldı. Birçok sektör için vergi konusunda teşvikleri içeren, emekli ikramiyesi, stok affı, geçmiş dönemdeki borçların tekrardan yapılandırılması, imar barışı, öğrenci affı, Bağ-Kur prim desteği konularını da kapsamakta olan kapsayıcı torba yasa 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.
Yasa kapsamında;
18 yaşını doldurmuş olan ve 29 yaşını aşmamış olan genç girişimciler yararlanır. Genç girişimcilik kapsamına, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi uyarınca kazanç istisnası kapsamında yararlanır.
Genç girişimcilik desteğini Bağ-Kur için, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar yararlanır. Genç girişimcilik sigorta desteği, 12 ay boyunca Bağ-Kur prim desteği olarak sağlanmaktadır. Yasadaki genç girişimcilik avantajlarından faydalanabilmek için, ticari veya serbest meslek faaliyet sürdürmek amacıyla ilk defa mükellefiyet açılmış olması gerekmektedir. Genç girişimcilik desteği amacıyla adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olmak gerekir.
Genç girişimcilik desteğinden yararlanamayacak olanlar ise yukarıda şartlar dışında; 01.06.2018 tarihinden önce işe başlayan mükellefler, başka bir şirkette ortaklığı bulunanlar, daha önce vergi mükellefi olup kapatmış kişiler, anonim veya limitet şirket kuruluşları olanlar olarak gösterilebilir.
Genç Girişimcilik Desteği İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Yukarıda belirtilen şartları sağlamakta olan genç girişimciler için başvuru süreci oldukça kolaydır. Bunun için İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlanacak bir dilekçe yeterlidir. Online platform üzerinden dilekçeyi Genç Girişimci Desteği’ne başvuru bölümünden ulaştırarak süreci başlatabilirsiniz. Elbette belirtilen şartlar arasındaki şirket kurulum aşamasında, mali müşavirinden de destek almanız gerekecektir.
Mali müşavir aracılığı ile hazırlanacak olan dilekçeyi, hızlı sonuç almak amacıyla bağlı olacağınız vergi dairesine giderek de verebilirsiniz. Sonucu yine buradan yani bağlı olacağınız vergi dairesinden alacaksınız. Sonuç için verilecek belgede, “Genç Girişimci Desteği’nden faydalanabilir.” yazısı yer alacaktır. Bu yazıyı, ikamet ettiğiniz adresinize en yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne bizzat vermeniz gerekiyor. Bu başvuru esnasında, adınıza çıkabilecek Bağ-Kur prim borçları olabilir ve bu borçları sildirmeniz yani ödeme yapmanız gerekebilir.
Genç girişimcilik desteği almak için yapılacak başvuru esnasında, bazı dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Faydalanacağınız destekler için, işe başlama tarihinin şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edileceğini unutmamalısınız. Teşvik başvurunuz bu tarihte onaylanabilir. Eğer şirket kuruluş tarihinden önce kayıt dışı gelirleriniz bulunuyorsa, bunlar sonradan ceza olarak tarafınıza yansıtılabilir.
İlerleyen süreç içinde bu durumun tespiti, kayıt dışı gelir olarak cezai işlem uygulanmasına neden olabilir. Hatta yaşanan bu olumsuz durum ile genç girişimcilik desteğinden
haksız olarak faydalandığınızdan dolayı sunulan faydaların geri iadesi bile istenebilir.
Genç girişimcilik noktasında, şirket kuruluşundan başvuru aşamasına ve sonrasındaki sürecin verimli biçimde ilerlemesine kadar gerekli olan desteği online platform olan PatronOlsam üzerinden alacağınız danışmanlık hizmeti ile elde edebilirsiniz. Genç girişimcilik konusunda tüm sorularınıza yanıt, sürecin sorunsuz ilerlemesi için gerekli olan destek platform üzerinden tarafınıza sağlanacaktır.