patronolsam.com

Gider Gösterme​

Bireysel olarak yaşamı sürdürmek amacıyla bazı harcamalara girerek alış veriş yapmak durumundayız. Aynı şekilde şirketlerin de yaşamını sürdürmesi amacıyla, bazı giderleri oluyor. Hem şahıs şirketleri hem de tüzel şirketler için, gider göstermek kavramı bazen bazı kafa karışıklığını da beraberinde getiriyor.

Aslında bir anlamda gider gösterme, yapılan harcama ile devlete harcama kaleminin şirketin faaliyetlerini karşılamak için gerekliliği nedeniyle yapıldığı göstermek olarak ifade edilebilir. Yapılan gider gösterme ile oluşan masraflar, KDV ve Gelir/Kurumlar Vergisi hesaplanırken dikkate alınmak durumundadır. Doğal olarak yapılan her harcamanın gider gösterme olarak devlet tarafından kabul edilemeyeceği bilinmelidir. Şirket sahiplerinin mali müşavirlere en sık sorduğu sorular arasında neleri gider gösterme olarak kullanabileceği olmaktadır. Bu gider gösterme konusunda sorularınızı, online platform olarak danışmanlık hizmetleri de vermekte olan patronolsam.com üzerinden uzmanlara danışarak da öğrenebilirsiniz.

Mali olarak şirketlerde bazı harcamalar gider olarak kabul görürken bazıları da gider olarak kabul edilmez. Bir harcamanın gider olarak görülebilmesi, kurumlar vergisi hesabında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine bağlıdır. Gider gösterme noktasında Vergi Kanununa göre en önemli kriter, bir başka ifadeyle bir harcamanın gider sayılabilmesi için gerekli olan koşul, giderin çeşidinden çok şirket faaliyetleri ile ilgili olup olmaması ve şirket gelirlerine etkisi olup olmadığıdır. Şirketin tüm giderleri, olası bir vergi incelemesinde denetmenler tarafından incelenmektedir. Bu detaylı incelemelerde, giderin faaliyet ile ilgili olmadığını düşünülenlerin kanunen kabul edilmeyen giderler arasına alındığı görülebilir. Bu durumda da şirketinizden duruma göre %20 kurumlar vergisi, KDV ya da gelir vergisi istenebilmektedir.

Bir işletmenin veya şirketin faaliyetlerini sürdürmek için yapacağı çalışmalarda, bazı hizmet veya ürünleri kullanma zorunluluğu vardır. Yapılan çalışmalar için satın alınan hizmet veya ürün kalemlerinin maliyeti, işletme gideri olarak görülür. Gider gösterme aşamasında, nelerin işletme gideri olarak gösterilip gösterilemeyeceğini bilmek faydalı olacaktır. Vergi yasaları kapsamında bir harcamanın gider gösterme kapsamına alınması sayesinde avantaj elde edilebilir. Ancak bu giderlerin, işletmenizin karı veya faaliyetleri ile ilişkisi olması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.

Şirketlerde Neler Gider Gösterme Kapsamına Girer?

Şirketlerin de ne tür olursa olsun, yıllık veya aylık olarak yapması gereken bazı masraflar bulunur. Yapılan harcamaların gider gösterme kapsamında değerlendirilmesi, kanun kapsamında belirlenmiştir. Bu nedenle kimi harcamalar gider olarak gösterilirken, kimi de kanunen gider olarak kabul edilmez. 

Gider gösterme kapsamına alınan ve kanunen de kabul edilen harcamalar şu şekildedir:
Yiyecek – içecek ve Gıda Harcamaları: Eğer şirket faaliyetleri kapsamında olması koşuluna bağlı kalınarak, kendinize ve çalışanlarınıza ait yemek masrafları varsa gider olarak gösterilerek vergiden düşülmesi sağlanabilir. Bu harcamalara dışarıda yediğiniz yemek ve içecek masraflarını da ekleyebilirsiniz. Alkollü içeceklerin gider gösterme kapsamına alınabilmesi için, misafirleriniz için düzenlediğiniz bir iş toplantısında yapılması veya tanıtım sırasında ikram edilmesi gibi özel bir durumun oluşması gerekir. Eğer bu tür harcamanın yapılan ticari faaliyetle ilgili olması söz konusu ise, vergiden düşmek için gider gösterme kapsamına alınması mümkündür. Burada önemli nokta, masraf gösterebilmek için harcamaların şirket adına faturalandırılmasıdır. Çalışanlara verilecek olan yemek kartı veya yemek harcamaları da gider gösterme kapsamına girmektedir.

Seyahat Harcamaları: Şirket faaliyetleri kapsamında gerçekleşen seyahatlerdeki masraflar da gider gösterme kapsamına alınır. Toplu ulaşım araçları olan uçak, otobüs, deniz otobüsü, tren ile yapılan seyahatin giderlerini bu kapsama alabilirsiniz. Ayrıca yapılan seyahat esnasındaki otel veya otopark gibi giderleri de masraf olarak gösterebilirsiniz. Şirketin gerçekleştirdiği faaliyetlere bağlı olarak yapılacak şirket toplantısı, müşteri görüşmesi, müşteriyi toplantıya götürme gibi aktiviteler için de yapılan harcamalar bu kapsamdadır. Tek koşul olarak şirketin faaliyeti ile orantılı olmasıdır.

Taşıt Harcamaları: Şirketin sahibi olduğu taşıtların yakıt, sigorta, kiralama, tamir gibi giderleri gider gösterme kapsamına alınabilmektedir. Bu tür masrafların giderlere dahil edilmesi için işle ilgili olması, işletmenin sahipliğinde bir taşıt olması veya kiralama yoluyla edinilmesi gerekliliği vardır. Burada unutulmaması gereken nokta tüm masrafların gider olarak kabul edilemeyeceğidir. Taşıt giderlerin bir kısmını vergiden indirebilirken, bir kısmı kanunen kabul edilmeyen gider olarak kaydedip vergiden düşülememektedir. Araç kiralama giderlerinin aylık 6000 TL’ye kadar olan kısmı vergiden düşülebilirken 8.000 TL üzerinde olanlar kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınır. Araç satın alımlarında ise KDV ve ÖTV direkt gider yazılmaksa, 200.000 TL’ye kadar olan kısmı vergiden düşülebilmektedir. 150.000 TL fazlası ise kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınır.

İletişim Harcamaları: Her tür işletmenin faaliyetlerini sürdürürken telefon, internet, ADSL gibi iletişim araçları için bazı masrafları olmaktadır. Yapılan işletme faaliyeti ile ilgili olması koşuluyla, bu masraflar gider gösterme kapsamına alınabilir.

Giyim Harcamaları: İşletme faaliyetlerini sürdürmesi amacıyla demirbaş olarak verilen baret, kask, iş tulumu, iş önlüğü, çizme gibi eşyalar, tek tip giysiler gibi öğeler için yapılan masraflar gider gösterme kapsamındadır.
Online Yapılan Harcamalar: İşletme faaliyetlerine bağlı olarak internet üzerinden yapılan satın almalardaki masraflar, yazılımlar ve abonelikler için yapılmış olan harcamalar gider olarak gösterilebilmektedir.

Ofis Harcamaları: Ofis ortamında kullanma amacıyla satın alınan; masa, sandalye, bilgisayar gibi ürünler yanında kırtasiye amaçlı yapılan harcamalar da gider gösterme kapsamında değerlendirilebilir. Ofis içi yapılan dekorasyon harcamaları da gider kapsamındadır.

İş Yeri Sabit Fatura Harcamaları: Ticari faaliyetleri sürdürdüğünüz iş yerinize gelen elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarını gider gösterebilirsiniz.

Kargo ve Posta Harcamaları: Ticari faaliyetleriniz kapsamında satışı yapılan ve müşterilere göndermekte olduğunuz ürünler için kargo veya posta masraflarını gder gösterebilirsiniz. Burada önemli olan ücretinin sizin tarafınızdan ödenmesi olup, aldığınız kargolar ve postalar da gider gösterme kapsamına alınabilir.

Sağlık Harcamaları: Özellikle şahıs şirketlerinde şahsınıza ait sağlık giderleri vergiden düşmek amacıyla gider gösterilebilir. Hastaneden alınan fatura, gider olarak gösterilebilmekte ve vergiden düşülebilmektedir.

Gider Gösterme Aşamasında Sık Yapılan Hatalar

Aslında kanunen kabul edilmeyen gider kalemleri, yasa ile belirlenmiştir. Ancak zaman zaman gözden kaçan ve sık yapılan bazı noktaları, hatırlatmak istiyoruz. En sık yapılan hata olarak, gider olarak kabul edilmeyen belgelerin gider olarak kaydetmektir. Bu belgeler arasında; arkadaş, aile yemekleri, işle ilgili olmayan market harcamaları başta gelir. Tatil amaçlı yapılan seyahat masrafları ise seyahat harcamaları olarak görülebilmekte olup, gider gösterme kapsamına alınmayacağından bu durum yanlıştır. Çalışanların araçlarının yakıt, tamir gibi giderleri gider olarak gösterilmemelidir. Çalışanların şahsi telefon faturaları da gider kapsamına alınamaz. Giyim harcamalarının özellikle kişisel amaçlı giyim masraflarının, şirket faaliyetleri ile ilgisi olmayacağından gider olarak gösterilmesi mümkün değildir. Şirketlere gider gösterme noktasında da online olarak destek, danışmanlık hizmetleri de sunmakta olan patronolsam.com platformundan gelmektedir.