Ülkemizde ticari hayatta avantajlarla yer almak isteyenlere devlet desteği KOSGEB tarafından veriliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kısaltılması ile kelime olarak ortaya çıkan KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından, sağladığı desteklerle takip ediliyor.
Vermiş olduğu destek kredileri ve farklı konularda sağladığı destekler ile daha avantajlı bir ticari hayat geçirilmesinde devletin yanımızda olduğunu gösteriyor. Yeni iş fikri olanların ve işini daha da geliştirmek isteyenlerin yanında olan KOSGEB, girişimcilere vermiş olduğu KOSGEB destekleri ile yeni iş alanlarının yaratılmasına ve ülkemiz ekonomisine olumlu katkılar vermesine imkan yaratılıyor. KOSGEB destekleri konusunda kafanıza takılanlara cevapları, danışmanlık hizmetleri de vermekte olan online platform patronolsam.com platformu üzerinden bulabilirsiniz.
Sermaye, her işletme ve şirket için ticari hayatını istediği gibi sürdürebilmesi için bir gerekliliktir. Yeterli sermayeye, yeni bir iş fikri olduğunda da, faaliyetlerini geliştirme ve büyüme istendiğinde de ihtiyaç duyulur. Sermaye eksikliği nedeniyle, bu büyüme yada yeni iş fikirlerinden geri adım atmak zorunda kalanlar oldukça fazladır. KOSGEB bu girişimcilere yönelik olarak, sunmuş olduğu farklı paketlerle destek hizmeti veriyor. KOSGEB destekleri için başvurular; ticarete yeni başlayacak olanlar için, kendi işini kurmak isteyen kişiler için, işini geliştirmek ve büyütmek isteyenler için can simidi oluyor. Devletimizin desteğini arkanızda hissedeceğiniz, onun da sağladığı güçle büyüme olanağı elde edeceğiniz KOSGEB destekleri ile kazançlı ticarete adım atabilirsiniz. KOSGEB destekleri için devletin de içinde yer aldığı bir programa dahil oluyorsunuz. Destek programı ile hem girişimcilik eğitimi hem de sermaye desteği sunuluyor. KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta ölçekli işletmeler, verilen desteklerle hayallerine kavuşuyor. 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuş olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 3624 sayılı yasa ile kurulan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurularak ticari hayatta devletin gücünü verdiği desteklerle göstermektedir.
KOSGEB Desteleri için Kimler Başvuru Yapabilir?
KOSGEB destekleri için en önemli koşul, kurum tarafından verilmekte olan iş kurma eğitimini tamamlamaktır. Sonrasında da üniversiteler tarafından da verilmekte olan Genç Girişimci Geliştirme Programını tamamlamak gerekiyor. Bu eğitimlerin alınması sonrasında da KOSGEB’e başvuru, KOSGEB desteklerinden faydalanmak için yapılabilir. Bu destekleri alabilmek için; yeni iş kurmak isteyenler, var olan işini geliştirmek isteyenler, Sahip olduğu işletme için yeni donanım ve araç gereç almak isteyenler, işletmesinde Ar-Ge anlamında çalışma yapmak isteyenler, işletmesinde çalışmakta olan olanlara onların gelişimine yönelik eğitim vermek isteyenler, işletmelerinin tanıtımını yurt içi ve yurt dışı fuarlarında yapmak isteyenler, yeni bir iş alanı açmak isteyenler, istihdam yaratmak isteyenler rahatlıkla başvuru yapabilmektedir.
KOSGEB Destekleri İçin Başvuru Adımları
KOSGEB destekleri için başvuru koşulu olan gerekli eğitimleri tamamlanmış ise birkaç adımda gerçekleşen işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Bu adımlardan ilki ise KOSGEB kurum veri tabanına kayıt olmaktır. Bunun için KOSGEB web sayfası üzerinden giriş yapmalı ve kayıt bölümünde gerekli olan adımları tamamlamak gerekiyor. Kayıt aşaması sonrasında, yine kurum web sayfasında da bulabileceğiniz bir beyannamenin de doldurulması gerekiyor. Bu beyanname, KOSGEB Beyannamesi olarak bilinmekte ve bir işletme sahibi olunması durumunda işletmenin KOBİ olup olmadığının belirlenmesini amaçlıyor. Bu beyanname ile firma bilgileri sunulmuş oluyor. Bu aşamalar sonrasında başvuru yapan kişinin sunmuş olduğu KOSGEB Beyannamesi, KOSGEB uzmanları tarafından incelemeye alınıyor. KOBİ alanında uzman kişiler tarafından yapılan bu inceleme sonrasında başvuru yapan kişiye bildirimde bulunuluyor. Sonrasında ise KOSGEB web sitesi üzerinde yer alan KOSGEB destekleri seçeneklerini incelemek gerekiyor. Eğer burada belirtilen desteklerden faydalanmak için gerekli olan kriterlere uygun olduğunuzu düşünüyorsanız da, KOSGEB uzmanları ile görüşme yapmanız gerekiyor.
KOSGEB Tarafından Sunulan KOSGEB Destekleri
2022 yılı itibarıyla KOSGEB tarafından sunulan destekler, tutarları ve getirdiği avantajlar ile kurum web sayfasında yayınlanmaktadır. Burada yer alan destek tutarları ve avantajlar, zaman içerisinde farklılık gösterebilmektedir. Destek başvurusu kabul edilen firmalara başlangıçta nakit olarak sermaye desteği verilmesi yanında, program kapsamına alınan şirketin performansına bağlı olarak da destekler sürebilir. Bu destekler arasında iş kurma aşamasında verilen destekler, sigorta pirim desteği ve makine – teçhizat desteği de bulunabilmektedir.
Girişimcilik Destekleri: KOSGEB sayfası üzerinde bu alanda; Geleneksel Girişimci Destek Programı, İleri Girişimci Destek Programı, İş Planı Ödülü Destek Programı, Girişimcilik Eğitimi ve Yayınlar başlıklarında seçenekler bulunur.
Geleneksel Girişimci Destek Programı ile girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılması amaçlanmaktadır. İleri Girişimci Destek Programı ile ülkemiz açısından stratejik önceliklere bağlı belirlenmiş olan sektörlerde faaliyeti olan yeni işletmelerin hayatta kalma oranı artırılmaya çalışılmaktadır. AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri ile girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler ile işbirliği sağlanır. Özellikle yapılan yarışmalar ve bu yarışmalarda derece alınması önemlidir. Ödüllü girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında teşvik edilmesi için planlarının/iş modellerinin/iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlanır. Girişimcilik Eğitimi ile başvuru yapacaklara ve kabul görerek programda yer alacak olanlara online platform olan KOSGEB e-Akademi üzerinden eğitimler sunulur. Yayınlar kısmında da girişimcilik konusunda yayınlar bulunmaktadır.
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri: Bu bölümde İşletme Geliştirme Destek Programı ile KOSGEB uzmanlarıyla görüşme yapılarak işletmelerin hangi desteğe ihtiyacı varsa ona bağlı çalışma yürütülebilmektedir. Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı ile günlük yaşam içerisinde kaybolmaya yüz tutan mesleklerin ayakta tutulması için çalışmalar yapılır. Hem mesleklerin yeniden hayat bulması hem de yeni zanaatkarlar yetişmesi için verilen bir destektir. Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşüm konusunda iyileştirilmesine yönelik destek çalışmaları yapılır. İş Birliği Destek Programı ile tek başına büyümekte zorlanan ve iş birliğine mi ihtiyaç duyan işletmelere destek sağlanır. KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı ile ülkemizin belirlediği ve ulusal önceliği olan alanlarda projelere destek verilir. Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı ile işini yurt dışına taşımak isteyen şirketlere destek vermeye çalışılır. Yurt Dışı Pazar Destek Programı da yine yurt dışı pazarlara açılmak isteyen şirketlere yönelik bir destek çalışmasıdır.
KOBİ Finansman Destekleri: Bu başlıkta yer alan KOBİ Finansman Destek Programı ile KOBİ’ler için uygun koşullarda finansal destek temin edilir. Finansman sorunlarının giderilmesi yanında üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanması için de çalışmalar yürütülür. Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı kapsamında ise küçük ve orta ölçekli işletmelerin, sebze ve meyve zayiatını azaltmak üzere soğuk zincir oluşturmaları sürecinde destekler sağlanmaktadır. Bu destekler finansal kiralama yöntemiyle temin edecekleri yerli malı ve yeni soğuk hava ünitesi ve/veya frigorifik kasa/ünite yatırımları içindir.
İŞGEM/TEKMER Destekleri: TEKMER Destek Programı ve İŞGEM/TEKMER Programı bu bölümde yer alan desteklerdir. Bu desteklerde; girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler arası işbirliği ile ulusal plan ve programlar doğrultusunda Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik girişimcilik alanındaki işletmelerin kurulmasını ve sürdürülebilir olmalarını sağlamak için destekleme çalışmaları yapılmaktadır.
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı: KOSGEB destekleri içinde yer bulan bu destek programında, COVID-19 salgın etkisi giderilmeye çalışılır. Özellikle imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler yanında salgın etkilerinin nispeten yüksek olduğu bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler için destekler sunulur. Bu sayede de onların faaliyetlerini sürdürmeleri ve geçmiş dönemlerdeki istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdama yönelik destekler verilir.
KOSGEB destekleri için yapılacak başvuralar için ve sonrasında KOSGEB desteklerinin zaman içerisinde sürmesi için patronolsam.com online platformu üzerinden de danışmanlık hizmetleri alarak, destek için sürecin başarı ile yönetilmesini sağlayabilirsiniz.