patronolsam.com

Vergilendirme​

Her türlü şirket için, vergilendirme konusu oldukça önem taşımaktadır. Daha yüksek karlar elde ederek kurulan işletmelerin vergi konusunda ezilmeden ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için de birçok açıdan avantaj sağlayan basit usulde vergilendirme konusuna önem vermeleri gerekir. Basit usulde vergilendirme, bir hesap dönemi içindeki gelir – gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirme türü olarak öne çıkar.

Vergilendirme aşamasının daha başarılı sonuçlar almak istiyorsanız danışmanlık hizmeti işletmelerle çalışılması, vergi döneminin daha başarılı biçimde ve karlı olarak kapatılmasını sağlayacaktır. Bu danışmanlık hizmetini online platform olan patronolsam.com adresi üzerinden de alabileceğinizi bilmelisiniz.

Yasada vergi mükellefi olanlar, vergi usul kanununun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler olarak gösterilebilir. Gelir vergisi noktasında kazançların tespit edilmesinde basit usulde gelir vergisine tabi olanlar ve gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar şeklinde iki grup vardır. Vergilendirme işlemlerinde, her iki grup için de ödenecek tutar elde edilen kazanca göre değişim gösterir. Eğer basit usulde gelir vergisine tabiyseniz, sadece basit usulde ticari kazançlarının vergilerin ödemesini yapmanız gerekecektir. Ancak gerçek usulde gelir vergisine tabi durumdaysanız; KDV, gelir vergisi gibi vergileri de ödemek durumundasınızdır.

Basit Usulde Vergilendirme Şartları Nelerdir?

Vergi Dairesi tarafından, basit usule tabi olan mükellefler için çeşitli avantajlar sağlanır. Kanun tarafından belirlenen şartlarla, bu avantajlardan faydalanılabilir. Gelir Vergisi Kanunu ile belirtilen özel ve genel şartlar şu şekildedir:

  1. Genel Şartlar
  • Vergilendirme avantajı elde etmek isteyen kişilerin bizzat işinin başında olması ve çalışması istenir. Bu genel şart, askerlik ve hastalık gibi işten zaruri ayrılmalar sonucunda bile bozulmaz.
  • Eğer faaliyetin devam ettiği iş yerinin mülkiyeti iş sahibine ait ise emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde de yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde yıllara göre farklılık göstererek belli tutarları aşmamalıdır. Büyükşehir belediye sınırları içinde olanlar için ve diğer yerler için bu rakam değişiklik gösterir. Bu rakamın; 2021 yılı için büyükşehir belediye sınırları içinde 12.000 TL’yi, diğer yerlerde 7.600 TL’yi aşmaması gerekiyor.
  • Vergilendirme için; zirai, ticari ve mesleki faaliyetler sebebi ile gerçek usulde gelir vergisine tabi olunması şarttır.
  1. Özel Şartlar
  • Vergilendirme avantajı elde etmek isteyen ve alım-satım işi yapanların, satın aldıkları malların yıllık alım tutarlarının 2021 yılı için 150.000 TL’yi aşmaması veya yıllık satış tutarlarının 2021 yılı için 240.000 TL’yi aşmaması gerekmektedir.
  • Eğer vergilendirme avantajı elde etmek isyen şirket, hizmet sektöründe faaliyet gösteriyorsa da bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 2021 yılı için 76.000 TL’yi aşmaması gerekmektedir.
  • Eğer hem alım-satım ve hem de hizmet faaliyetleri varsa da, yıllık satış tutarı ve iş hasılatı toplamı 2021 yılı için 150.000 TL’yi geçmemesi gerekiyor.

Basit usulde vergilendirmeye tabi olmak isteyenlerin; vergi dairesine işe başlama günü ve tarihi,  adres değişikliği, iş değişikliği, işletmede değişiklik, işi bırakma günü ve tarihi gibi bilgileri bildirmekle sorumludur.

Basit Usulde Vergilendirmeye Tabi Olmanın Avantajları

Basit usulde vergilendirmeye tabi olmak ile mükellefler, KDV’den istisna elde edebilir ve KDV beyannamesi vermeyebilir. Ayrıca üçer aylık dönemlerde, Geçici Vergi Beyannamesi beyan etmekten de muaf olurlar. Ayrıca yasal olarak muhasebe defteri tutma zorunlulukları da olmaz. Bu avantajlar yanında, engellilik indiriminden ve vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan %5 oranındaki vergi indiriminden faydalanma olanağı yakalarlar. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesi üzerinde, mükellefler için bu vergilendirme avantajlarının detaylı biçimde yer verildiği vergi rehberi de bulunur ve buradan incelenebilir.

Basit Usulde Vergilendirmeden Faydalanamayacak Olanlar

  • Kollektif şirket ortakları ve komandit şirketlerin komandite ortakları,
  • Sigorta prodüktörleri,
  • Ödünç para verme işleriyle uğraşanlar,
  • Kıymetli maden ve mücevherat alım-satımı ile uğraşanlar,
  • Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler,
  • Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahibi veya işletmecileri,
  • Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar,
  • İlan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere aracılık edenler

yukarıda  belirtilen vergilendirme avantajlarından faydalanmaktadır.

Basit Usulde Vergilendirme İçin Kazanç Tespiti

Basit usulde vergilendirme amacıyla dikkate alınan kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet fark olmaktadır. Ortaya çıkan bu fark vergi uzmanları tarafından incelenerek belirlenirken; işletmenin gerçekleştirdiği faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış, giderler ve hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplamalar yapılmaktadır.

Kazanç tespiti aşamasında emtia mevcudu da dikkate alınmaktadır. Tespiti sırasında emtia ticareti ile uğraşanlar için; hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata, hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değeri giderlere ilave edilmektedir. Bu kazanç tespiti aşamasında, kullanılan sabit kıymetler gider yazılmaz ve üzerlerinden amortisman hesaplanmamaktadır. Eğer kazanç tespiti sonunda kazancı basit usulde vergilendirmeye uygun olduğu tespit edilirse, mükelleflerin defter tutma yükümlülükleri ortadan kalkmaktadır.

Basit usulde vergilendirme için kazanç tespiti işlemlerinde; hayat sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, basit usulde yıllık kazanç indirimi, engellilik indirimi, beyan edilecek gelirden sınırlı olarak indirilebilecek bağış ve yardımlar ile tamamı indirilebilecek bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamaları, Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına yapılan ayni ve nakdi bağışlar, iktisadi işletmeleri hariç Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımlar indirim konusu olarak yansıtılabilmektedir.

Basit usulde vergilendirme çalışmalarının tamamı için danışmanlık hizmetini patronolsam.com platformu üzerinden uzmanlara danışarak alabilirsiniz.